G. B. Pergolesi Stabat Mater

Bu yazımızda G. B. Pergolesi'nin son ve ölümsüz eseri Stabat Mater'in konusunu ve bölüm bölüm nelerin anlatıldığını işleyeceğiz.

Eser toplam 12 bölümden oluşmaktadır. Bestecinin 12 bölüm ile konuyu anlatmasının sebebi İsa'nın 12 havarisine yaptığı atıftan dolayıdır.

1) Stabat Mater Dolorosa: Bu bölüm, Meryem'in çarmıhtaki oğlu İsa'yı izlerken duyduğu acıyı dile getirir. Bir anlamda, Meryem'in kalbindeki acının tarifi gibidir.

2) Cujus Animam Gementem: Bu bölümde, İsa'nın acısını paylaşan Meryem'in yürekten yakarışı ve hüznü anlatılır. Meryem'in İsa'nın çektiği acıyı hissetmesi ve onunla birlikte acı çekmesi vurgulanır.

3) O Quam Tristis et Afflicta: Bu kısımda, Meryem'in çaresizliği ve hüznü anlatılır. Oğlunun acılarına dayanmakta zorlanan Meryem'in iç dünyası betimlenir.

4) Quae Moerebat et Dolebat: Bu bölümde, Meryem'in acısının derinliği ve içsel sıkıntısı vurgulanır. İsa'nın çarmıha gerilmesinin Meryem üzerindeki etkileri anlatılır.

5) Quis Est Homo Qui Non Fleret: Bu kısımda, Meryem'in acısını paylaşan diğer insanların duyguları dile getirilir. İsa'nın acıları karşısında insanlığın hissettiği şaşkınlık ve hüzün anlatılır.

6) Vidit Suum Dulcem Natum: Bu bölümde, Meryem'in İsa'yı çarmıha gerili halde görmesi ve bu manzaraya dayanamayarak acı çekmesi anlatılır.

7) Eia Mater Fons Amoris: Bu kısımda, Meryem'in duaları ve İsa'ya olan sevgisi dile getirilir. Meryem'in İsa'ya duyduğu derin sevgi ve bağlılık vurgulanır.

8) Fac, Ut Ardeat Cor Meum: Bu bölüm, Meryem'in içsel sıkıntısını ve dualarını anlatır. İsa'nın acıları karşısında Meryem'in iç dünyasındaki kargaşa ve çaresizlik ifade edilir.

9) Sancta Mater, Istud Agas: Bu kısımda, Meryem'in duaları ve İsa'ya olan inancı anlatılır. Meryem'in İsa'nın acıları karşısında sabrı ve dayanıklılığı vurgulanır.

10) Fac, Ut Portem Christi Mortem: Bu bölümde, Meryem'in İsa'nın acılarını omuzlamaya hazır olduğunu ifade eder. Meryem'in İsa'nın çarmıha gerilişiyle ilgili acıyı paylaşması ve onun acılarını taşıma isteği betimlenir.

11) Inflammatus et Accensus: Bu bölümde, İsa'nın acılarına duyulan derin bir ateş ve tutku ifade edilir. Meryem'in İsa'nın çarmıha gerilişinden duyduğu derin acı ve hüznün yanı sıra, onun acılarını paylaşma arzusu vurgulanır.

12) Quando Corpus Morietur: Eserin final bölümü olan bu kısımda, İsa'nın ölümü ve Meryem'in bu acıya olan tepkisi anlatılır. Meryem'in, oğlunun ölümüne tanıklık etmesi ve bu acıyla başa çıkma çabası ifade edilir.

Yazan: Yiğitcan Gözoğlu
Gordion Oda Orkestrası
Kurucu ve Genel Sanat Yönetmeni

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gordion Oda Orkestrası Gençlik Konseri

Gordion Oda Orkestrası